Receptek
Homoktövis limonádé
A homoktövis velőből készített limonádé tökéletes választás a vitalizálásra.
Hozzávalók:
– 3 evőkanál homoktövis velő
– 10 dl víz
– 2 evőkanál méz
– ízlés szerint mentalevél, egyéb gyümölcslevek (barack, körte, alma)
Elkészítése:
A mézre töltsük rá a homoktövis velőt, majd a vizzel egy kanál segítségével keverjük össze őket. Ízlés szerint tehetünk bele mentalevet is. Savanykás íz világát megédesíthetjük bármilyen gyümölcslével háziasítva a limonádénkat, vagy anélkül, ha a homoktövis savanykás ízének hódolunk!
Műzlitál homoktövis velővel
A homoktövis velővel készített műzlitál tökéletes választás mindennapi reggelinkre.
Hozzávalók:
– 2 evőkanál homoktövis velő
– 4 evőkanál zabpehely
– 1 evőkanál méz
– ízlés szerint mazsola, gyümölcs aszalvány darabkák, dióbél
Elkészítése:
A zabpelyhet kimérés után beáztatjuk és állni hagyjuk. Az ízesítéshez használjuk a homoktövis velőt, mazsolát, gyümölcs aszalvány darabkákat és természetesen csemege dióbelet.
Homoktövises joghurt kukoricapehellyel
Egy pohár(250g) tetszőleges natúr joghurthoz hozzáadunk 2 evőkanál homoktövis velőt, 2 evőkanál kukoricapelyhet és elkeverés után fogyasszuk egészséggel egy tartalmas reggeliként.
Homoktövises banánturmix
A turmixedénybe öntsünk 2 evőkanál homoktövis velőt, majd adjuk hozzá a darabolt banánt, esetleg egy kiskanálnyi mézet és turmixszoljuk össze pépessé. Töltsük ki egy csészébe és fogyasszuk egészséggel ezt a tápláló vitamindús finomságot.
Homoktövis Vitamin koktél
A turmixedénybe öntsünk 2 evőkanál homoktövis velőt, majd adjuk hozzá fél rész zöld levél részt (spenót, vagy salátalevél), a másik felébe pedig helyezzünk egy szeletnyi sütőtököt, egy sárgarépát, fél céklát és ananászt felkockázva. Turmixszoljuk össze koktélunkat és szervírozzuk, fogyasszuk ezt a pompás reggeli vitaminbombát.
HOMOKTÖVISES LEPÉNY-gluténmentes verzió (4 darab)
- 150 g liszt, ebből 100 g gluténmentes liszt, 30 g homoktövis mag őrlemény, 20 g rizs, vagy kukoricapehely
- 1 tojás
- kis szódabikarbóna
- rizstej
- víz
- ízlés szerint mazsola, vagy más szárított gyümölcs
a kapott sűrű, de még folyós masszát gofrisütőben megsütjük.
NAGYI DIÓS-HOMOKTÖVISES SÜTIJE - gluténmentes verzió
Ha a lisztet kicserélitek, akkor is ugyanez a recept, csak a tésztája jobban összeáll és nem lesz morzsás, mikor kisül.
- 25 dkg liszt (20 dkg sütinek való gluténmentes liszt, 5 dkg homoktövis hús-héj őrlemény)
- 8 tojás
- 14 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 1 vanília vagy vaníliás cukor
- 10 dkg barna cukor (más is lehet)
- 1 kanál tejföl
- sárgabarack lekvár
- 0,5 kávés kanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
1. Vajat, lisztet, sót, szódabikarbónát, tejfölt, 2 tojás sárgájával összegyúrni.
15 percet pihentetni, majd nagyon vékonyra kinyújtani.
Javasolt sütőpapíron nyújtani és egy folpack fóliát tenni a tetejére, mert a gluténmentes verzió
másképp szétesik és így könnyű a tepsibe tenni.
Töltelék
2. 8 tojás fehérjét (mert a tésztához használtuk a 2 sárgáját) habbá verünk.
3. 6 tojás sárgáját a cukorral krémesre keverni + vaníliás cukor.
4. A fehérje habba beleforgatni a darált diót és a sárgáját.
5. A kinyújtott tésztára egy réteg lekvárt kenjünk.
6. Erre ráöntjük a habot.
7. 180 fokon 30 percig sütjük, de mindíg ellenőrizzük a sütők eltérése miatt.
Homoktövises Túrókrém
akár palacsintához is - igazi gyerek csemege, ami mindig jól jön:-)
1 adag elkészítéséhez a következőket keverjük össze:
250 g túró
2 evőkanál homoktövis velő
2 evőkanál méz
A gyerekek imádják - jó étvágyat!
Homoktövises palacsinta
Egy adagból körülbelül 12-14 db fincsi palacsinta készthető.
Tejmentesen és gluténmentesen készítem, de ízlés szerint variálhatóak az alapanyagok.
Tészta alap:
- 15 dkg liszt (gluténmentes vagy sima liszt)
- 5 dkg homoktövis hús őrlemény,
- 1/3 szódavíz, 2/3 rizstej - laza palacsintatészta állagú legyen - pihentetés után kis rizstejjel szoktam lazítani...
- 1 tojás,
- pici só,
- pici szódabikarbóna
A palacsinta kiváló az előzőleg bemutatott homoktövises túrókrémmel!
Jó étvágyat :-)))
Homoktövises diós kifli
285 g liszt,
15 g homoktövis hús- héj őrlemény, kellemes savanykás ízt ad a tésztának
90 g porcukor
90 g dió darált
2 kis kanál vaníliás cukor
1 kis só
1/2 kis kanál fahéj
250 g vaj (hideg)
Mindent összegyúrunk, majd a tésztát pihentetjük a hűtőben fél órát.
Utána kis gombócokat formálunk a kezünkkel és ezeket henger formává alakítjuk, a végüket kifli formára hajlítva..
Csak arra kell figyelni, hogy a golyócskák egyforma nagyságúak legyenek, így egyformán tudnak megsülni.
Ha nyersen nem néz ki szobrászati remekműnek, semmi vész, mert a sütőben elterül egy kicsit és nagyon szép formája lesz mindegyik kis félholdnak.
Ezért kis gyerekek is vidáman besegíthetnek a gyártásba, jó kis gyurmázás és a végén gyönyörűbbnél gyönyörűbb omlós kiflik lesznek, amit saját maguk készítettek.
180 fokon, sima sütéssel (nem légkeveréssel) kb. 13-15 percig sütjük a tepsiben.
Ha hozzáérve a tésztához a teteje még kicsit lágynak tűnik, ki kell venni a sütőből, mielőtt lekap, hiszen kihűlés után megkeményedik.
Melegen porcukrozzuk, és jó étvágyat! :-)